Újjászületik a Széchenyi tér?

by

Minden bizonnyal Szeged egyik legrégebbi tere a Széchenyi tér, ugyanis már az 1800-as évek elején megjelent térképeken piacként jelölik a területet. A 19. században sokat változott a tér, a mai formája az 1879-es nagy árvíz után alakult ki. Többek között városképi jelentőségű városházi épülete négy évvel a nagy árvíz után, 1883-ban nyerte el mai arculatát, amikor Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján eklektikus-neobarokk stílusban alakították ki.

Széchenyi tér újjászületése

Mint minden fontos városi átalakítás, így a Széchenyi tér rekonstrukciója is több vitát generált Szeged polgárai között. Újjászületik ugyanis a szegedi Széchenyi tér! 

A másodszor meghirdetett országos tervpályázaton a zsűri a szegedi Fontos Mérnök Stúdió munkáját találta a legmegfelelőbbnek. Európa egyik legszebb tere 3 milliárd forintból újulhat meg. Az internetre felkerült látványtervekre bőven érkeztek reagálások, ezek közül a legtöbben a békebeli állapotokat féltik.

A tervezési programot gyakorlatilag bárki elolvashatja, hiszen nyilvánosan tüntették fel az interneten, ahogyan a látványterveket is. Íme:

„Szeged város központi tere felújítása során olyan összetett szempontrendszernek kell érvényesülnie, amely során a fejlesztés együttesen meg tud felelni a történeti belvároshoz méltó műemléki szempontoknak, a mai közterület-használati elvárásoknak, a környezet- és természetvédelmi követelményeknek a közlekedési- és közműigények együttes figyelembevételével. A Széchenyi tér felújítása kapcsán a tervpályázat célja biztosítani a szakmai minőség elsőbbségét.

A tér arculatának helyreállításával a jelenlegi értékes természeti- és épített elemek nem sérülhetnek, a II. világháború előtti arculat visszaidézésére az összetett szempontrendszer együttes érvényesülésével (a tér szobrai, valamint értékes fás szárú növényállományának megtartásával) kerülhet sor.

A teret a környezettel egységben kezelő tervre van szükség, amely építészeti, város- és kertépítészeti, valamint környezeti javaslatokat tartalmaz a fentiekben lehatárolt közterület teljes terjedelmére. Cél az ingatlan térfaltól térfalig történő megújítása, megteremtve a lehetőségét a későbbi belvárosi felújítások során a kapcsolódó közterületek illeszthetőségére.” – olvashatjuk http://epiteszforum.hu/szeged-szechenyi-ter-rekonstrukcio oldalon.

A város központjául szolgáló téren többször is átsöpört már a történelem vihara, azonban az árvíz óta mindig meg tudta őrizte eredeti, gyönyörű arculatát, ami számos turistát, látogatót idevonzott akár rövidebb, akár hosszabb időre.  Bízunk benne, hogy így lesz ez a közeljövőben esedékes nagy felújításokat követően is.