Szeged első ploggingja

by

Két fiatal lány, akiknek szenvedélyük a futás, megelégelték a sok szemetet a városban. Úgy döntöttek összekapcsolják a sportot és a környezet tisztántartását, ezért egy olyan eseményt szerveznek itt Szegeden, amilyen még sosem volt. Szeged első ploggingját.

Összekötik a kellemest a hasznossal – mondhatnánk, de ez nem teljesen lenne így igaz.

Április 10-én ploggingot szerveznek itt Szegeden, melynek célja, hogy futás közben szemetet is szedjenek.

Hogy mindez hogyan is kivitelezhető, és ki ez a két környezettudatos lány, az a következő interjúból kiderül.

Melian Brendával és Nagy Lillával beszélgettünk a ploggingról.

Mielőtt elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mi is ez a plogging, és mit kell tudnunk az általuk szervezett eseményről, én arra is kíváncsi voltam, hogy kik ők tulajdonképpen, mit csinálnak itt Szegeden, és valójában miért is fontos nekik az, amit képviselnek.

„Én táplálkozás tanácsadóként dolgozom, illetve szaktanácsadó vagyok egy táplálék-kiegészítő üzletben. Körülbelül 7 éve költöztem ide Szegedre, előtte egy kisvárosban éltem.” – mesélte Lilla. Ebből már sejtettem, hogy nem csak a környezettudatosság, de az egészségmegőrzés, a sport is fontos szerepet tölt be az életében, de erről később kérdeztem őt.

„A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán tanulok harmadéves dentálhigiénikus hallgatóként. A tanulás mellett számomra mindig fontos volt a sport is, a legjobban futás közben tudok kikapcsolni. Már több mint 2 éve futok, Lillával is egy futáson találkoztam először.” – veszi át a szót Brenda.

Ha már a lányok megemlítették a futást, természetesen érdekelt a sport iránti szeretetük, merthogy az ismeretséget is ennek köszönhetik.

„Egy futáson ismerkedtünk meg, bár már régebb óta követtük egymást a közösségi médiában is, de ott, a futóközösségben derült ki igazából, hogy ki is ő valójában. A versenyekre legtöbbször együtt megyünk, hogy jobban húzzuk egymást a célig, így mindketten jobban tudunk teljesíteni.” – mesélte Lilla.

Egy ilyen közös futás eredményezte azt az ötletet, amit a lányok végül egy közös megbeszélés és szervezés után április 10-én, azaz a holnapi napon meg is valósítanak.

„Egyik nap bicikliztem Szegeden Móravárosban, és irdatlan sok szemét volt az utcákon. Nejlon zacskók, dobozok, italos üvegek szanaszét dobálva. Ekkor jött az ötlet, hogy szervezni kellene egy plogging eseményt, hogy minél több szorgos kéz gyűljön össze, és együtt segíthessünk megtisztítani Szegedet. Pesten egyébként ez nem újdonság, viszont Szegeden még nem hallottam ilyen eseményről. Ezután kértem meg Brendát, hogy legyen a szervezőtársam, hisz ő is szeret futni, több embert is ismer a futás kapcsán, és egyből igent mondott” – teszi hozzá Lilla.

De, hogy mi is az a plogging, arra Brenda adta meg a tökéletes választ:

„A plogging célja, hogy futás, kocogás közben gyűjtsük össze a szemetet. Itt nem feltétlen a futáson van a hangsúly és a megtett km-ek számán, hanem, hogy együtt gyűjtsük a szemetet. Szóval, ha valaki esetleg azért nem jönne, mert nem szokott, vagy nem szeret futni, ő is jöjjön nyugodtan! Sajnos annyi a szemét a városban, hogy szinte lehetőségünk sem lesz futni közben.”

A lányok bíznak abban, hogy ebből akár rendszert is csinálhatnak, persze nem hetente, de havi egy alkalomnak is nagyon örülnének.

Készítette: Kovács Henrietta