A dorozsmai hős, Illés Máté

by

Senki sem élt még annyi ideig műszívvel hazánkban, mint a dorozsmai Illés Máté.

Illés Mátét (aki immár 14 éves) tíz évvel ezelőtt ismerhette meg az ország, hiszen először kaphatott gyermekként új szívet hazánkban.

A sors kegyetlen volt az Illés családdal: első kisfiukat, Tibikét szívbetegség miatt veszítették el. Tibike 8 éves volt, amikor kiderült, hogy szívizomgyulladása van. Kiderült, hogy a kisfiú csak egy új szívvel élhetné túl, de a hazai orvostudomány akkor még nem tudott erre megoldást találni, nem volt még itthon gyermek-szívátültetés. Egy halvány reményt jelentett a szívklinika, de donor hiányában ott sem tudták megmenteni a kisfiút.

A gyász enyhülésével, három évvel később az édesanya, Márti újra fiút várt. Megszületett a fent említett kisfiú, a kis hős, Máté. Ezt követően azonban jött az újabb rossz hír: Máté szíve sem volt teljesen egészséges, a két pitvar közötti fal nem záródott. Hiába műtötték meg, a szerv csak az alapvető életfunkciókat volt képes ellátni. Máténak új szívre volt szüksége, viszont addig műszívvel, ágyhoz kötve kellett élnie az életét.

Máté ezzel műszívrekorder lett, ugyanis 264 napot élt műszívvel!

 A transzplantáció sikeres volt, tőlünk zengtek a híradók, örültünk, hogy minden rendben van. Ma már teljes életet élünk, és mind nagyon hálásak vagyunk: a szívátültetés tíz éve történt, Máté felnőtt, igazi kamasz. Láttuk rajta, hogy mindig olyan gyerek akart lenni, mint a többiek, és most végre eljött ez az idő – mesélte az édesanya.

Kisfia pályaválasztás előtt áll, informatikát tanul majd.

A műszív lényegében egy testbe épített mesterséges pumpa, amelyet egy testen kívüli, akkumulátorral vagy elemekkel hajtott motor mozgat. Mindig személyre szabottan készül, a beteg paramétereit figyelembe véve. Ma már egy kis táskában is elfér, de amikor Máténak szüksége volt rá, óriási szerkezet volt, Mátét ágyhoz kötötte.

Máténak gondtalan, egészséggel teli éveket kívánunk! 

Készítette: Kovács Henrietta