Szezont a fazonnal – SzeretemSzegedet.hu

Október végén, november elején szinte tele van a közösségi média az egyre divatosabb halloweeni jókívánságokkal. Ám az sem ritka, hogy a magyar hagyományok hívei kikelnek ezek ellen, mondván nekünk is van saját ünnepünk: a mindenszentek és halottak napja.

Mindhárom ünnep a halottakról szól, mégis, a megemlékezés teljesen másként zajlik. Az ok egyszerű: más a céljuk. A vidám kontra szomorkás megférhet egymás mellett, de miként látjuk mi, magyarok? Sokan a Halloweent csak egy amerikai „költésbiznisznek” tekintik, de valóban az?

(Kép forrása: https://konzervtelefon.blog.hu)

Kevesen tudják, de a nálunk csak pár éve divatos halloween egyáltalán nem új keletű ünnep, a mindenszentek előestéjén tartott halloween a kísértetek és démonok pogány kelta ünnepére, a samhain-ra vezethető vissza. A samhain éjjele a démonok és ártó kísértetek elűzésének ünnepe volt, mely később, több behatás révén alakult át a ma ismert és az írek által Amerikában gyökeret eresztő ünneppé. A druidák úgy tartották, hogy a samhain napján – mely hitük szerint az óév utolsó napja volt – látogatnak vissza a gonosz kísértetek az élők világába. A kereszténység számos pogány ünnepet alakított át a saját nézetei szerint, így vált a téli napfordulót követő két nap, egyházi ünneppé – Mindenszentek és Halottak napja.

(Kép forrása: https://kavehazmagazin.hu/halloween-mindenszentek-es-halottak-napja/)

Ebből is látszik tehát, hogy a Halloween nem egyenlő a gyertyagyújtó ünneppel, ezáltal nem is helyettesítheti az elhunyt szeretteinkre való emlékezést, nem konkurencia.

Mondhatjuk, hogy az USA kissé már kiforgatta ezt az eredetileg pogány ünnepet, és szinte teljesen átvette régi jelentését az üzleti haszon generálta érdek. Rengeteget költenek a dekorációra, a jelmezekre, az ételekre.

Hazánkban a 2000-es évek elején vált szélesebb körben ismertté ez az ünnep. A töklámpás faragása nem jelentett újdonságot, hiszen arra több kisközségekben is találunk példát a múltból. Ám a Halloween más hozadékával, még a mai napig próbálunk megbarátkozni. Nem meglepő, hogy a fiatalok jóval nyitottabbak, a gyerekek pedig kifejezetten imádnak félelmetes boszorkányoknak és szörnyeknek beöltözni.

Sokan komoly ellenszenvet éreznek irányába, a Valentin naphoz hasonlítják, melyet élcelődve a virágárusok ünnepének neveznek. Azonban látnunk kell, hogy a fiatalabbak – a 30 év alattiak – tudása bár nem olyan szerteágazó a Halloween témakörét illetően, mint az idősebb korosztályé, mégis ők azok, akik egyre inkább nyitnak efelé az „új” ünnep felé.

Az ő gyerekeik számára, már egész biztosan magától értetődő lesz a lakás díszítése és a félelmetes jelmezekbe öltözés, vagy épp a „Csokit vagy csínyt!”.

Érdemes tehát minden generációnak megbarátkoznia a Halloweennel, és kiemelnie belőle azt, ami számára értéket, élvezetet képvisel.

Írta: Kovács Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük