Kerekdomb fesztivál

Zöldek: mindent meg kell tenni a szegedi légszennyezettség csökkentéséért!


Zöldek: mindent meg kell tenni a szegedi légszennyezettség csökkentéséért!

Az idei télen többször is bejelentették: egészségtelen a szegedi levegő. A környezetvédők aktív cselekvést sürgetnek, mert úgy látják, az Európai Unió erre szánt pénzéből nem a város lesz zöldebb, hanem a tervezők, kivitelezők bukszája vastagabb.

 

Riasztó képet közölt az Országos Közegészségügyi Központ térképe januárban és februárban nem egy alkalommal: Szegeden a magas szállóportartalom miatt egészségtelen volt napokig a levegő. Csüllög Imre kerékpáros aktivista elsősorban a légmozgás hiányát, valamint a hideg telet nevezte meg a probléma okaként, mert így a lakosság is többet fűtött. Emlékeztetett rá, ez nem újdonság, az utóbbi években is megjelent ez a probléma, mégsem rendeltek el szmogriadót, arra hivatkozva, hogy csak egy mérőállomás van a városban. Most januárban – habár továbbra is csak egy ponton gyűjtik az adatokat – végre a tájékoztatási fokozat utáni riasztási fokozatot is életbe léptették. Az azonban kevés, hogy autó helyett drótszamárra pattanunk, lépnie kellene az önkormányzatnak is. Szentistványi István független képviselő, évtizedek óta aktív környezetvédő szerint ugyanis a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett a minőségi zöldfelületek növelésével lehet tenni a szmoghelyzet javítása érdekében.

Ehelyett mi történik most is a városunkban? Az uniós ciklusra és projektekre hivatkozva egyszerre akarják „megújítani” a város összes valamirevaló közparkját: a Ligetet, a Stefániát, a Széchenyi teret, valamint komplett városrészeket és fasorokat! Ezek a párhuzamosan zajló beavatkozások elképesztő mértékű lombtérfogat-veszteséggel járnak a városban, ráadásul mindezt egy-két év alatt viszik végbe! – mondta felháborodva a Lokál Extra Szegednek a városatya. Konkrét példaként azt említette, hogy a helyi védelem alatt álló Stefánia közepére, a múzeum mögötti cserjés-gyepes területre parkolókat kíván építeni a szegedi önkormányzat, az eredeti tervek szerint az ott található rendkívül értékes, hatalmas lombozatú faállományt sem kímélve. Megjegyezte, az sem a zöldítést szolgálja, hogy „a biztonság kedvéért” kivágják azokat a fákat is, amelyekről még pontosan tudni sem lehet, hogy érinti-e majd őket a tervezett fejlesztés. Az indok csupán annyi: lehet, hogy útban lennének…

 Akiknek megéri