Szeged játszóterei – SzeretemSzegedet.hu

A tavaszi nap első sugarai mindig is megnyugvást jelentettek mind az anya, mind pedig a gyermek számára.

Felüdülés, hiszen búcsút intünk a télnek, a hidegnek, és a helyébe valami egészen új érkezik: tavasz és nyár.

Ismét szervezhetünk szabad programokat, szabadidős tevékenységeket. A szülőknek ez megváltás, mert minden bizonnyal nem könnyű egy apró gyermekkel bezárva végigvinni egy egész telet, ugyanakkor megváltás a gyermeknek, aki több hónapnyi sapka-sál és beltéri játszóházas program után, végre kiszabadulhat a természetbe.

A játszótér az a hely, ahol a gyerekek kiélhetik a mozgás iránti vágyukat, szabadon engedhetik a képzeletüket, miközben hasonló korú kis barátaiktól gyűjthetnek elengedhetetlen tapasztalatokat, ami a szociális érésüket szolgálja.

Nincs annál szebb látvány, mint amikor kellemes napsütéses időben tele van a játszótér nem csak gyerekkel, hanem örömmel és élettel is. A gyerekek hangos kacagása, kipirosodott arcocskájuk jelzi, hogy ők most igazán gondtalannak, és felhőtlenül boldognak érzik magukat.

Pont emiatt fontos, hogy gyermekünket milyen környezetbe visszük. Végiggondoltuk már, hogy a helyet, ahová nap, mint nap levisszük a gyereket játszani, kik használják még? Körbe szoktunk nézni, hogy mik vannak szétdobálva 1-1 átmulatott éjszaka után a játszóterek környékén? Mi ellátogattunk néhány szegedi játszótérre, ahol volt szerencsém beszélgetni kisgyermekes szülőkkel a játszóterek állapotáról.

Vannak olyan szülők, akik Szegeden születtek, azonban az élet másik városba szólította őket, így csak ritkán járnak ide vissza. Egy nevét leközölni nem kívánó kisgyermekes anyuka úgy nyilatkozott: a nagyszülőknél való látogatás kapcsán néha-néha elmennek játszóterezni, de nem különösebben néz szét, hogy melyik helyre lenne érdemes. Ami útba esik, azt választják. Mivel más városban élnek, nekik nem igazán fontos, hogy itt milyen légkörbe töltenek el pár órát, hiszen ahogy ő fogalmaz: „ahhoz alkalmazkodom, ami van”

T.L. szegedi kisgyermekes anyuka:

„Az eszközök alapvetően jók, bár kevés helyen van ivókút, ami fontos lenne. A játékok mennyiségével és milyenségével egyébként teljesen meg vagyok elégedve, kicsik és nagyok egyaránt feltalálják itt magukat, és kiemelkedően fontos a homokozó kiépítése. Az elkerített rész mindenképpen szükségszerű lenne. Óvodában dolgozom, és ott is problémát jelent, hogy az éjszakai mulatozók milyen állapotban hagyják maguk után, és miket hagynak maguk után. Alapvetően semmi keresnivalójuk nem lenne egy játszótéren az ilyen embereknek, de ha már itt töltik az idejüket, legalább vállalható állapotban hagyják itt a területet. Mégis csak kisgyermekek használják, akikre gyakorlatilag bármi veszélyt jelenthet.”

K.J. kisgyermekes, szegedi anyuka:

„Alapvetően mi sok játszótérre járunk, és szerintem a legtöbb jól felszerelt. Inkább azt gondolom, hogy a karbantartással vannak problémák. Számtalanszor láttam, hogy a lelkes apukák jönnek, és igazítják helyre, szerelik vagy festik a hintákat. Meglátásom szerint, sok olyan része van a játszótérnek, ami befejezetlen, és ez a gyerekekre veszélyt jelenthet. Megcsúszik, elesik, megszúrja magát, szóval némelyik elég balesetveszélyes a kialakítása miatt.

Illetve, ami még fontos lenne, az a több kuka. Most is, ha körbenézünk, kedd reggel van, és a játszótér környezetében található kukák már most tele vannak, sőt rengeteg szemét a kuka mellé is van dobálva. Ezzel azért lehetne mit kezdeni.

Egyébként többször tapasztaltuk, hogy hajléktalanok fekszenek a játszótéri padokon, bár ez nem annyira zavaró, mint mondjuk a játszótéren található eszközök, játékok karbantartása. Ne az apukáknak kelljen már jönnie és javítgatni, szerintem erre van más személy, aki kompetens lenne ez ügyben. Ez a legkardinálisabb probléma.”

 

Ti mit gondoltok a szegedi játszóterek felszereltségéről és állapotáról? Amennyiben van véleményetek, írjátok meg nekünk a sajto@szeretemszegedet.hu email címre.

Írta: Kovács Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.