Rapid randi a kultúrával – SzeretemSzegedet.hu

Réz András magyar filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró, reklámszakember. Korai gyermekkorában ért írói sikertelenségek, és negatív kritikák miatt, sokáig mesemondással szórakoztatta osztálytársait, majd jó pár évvel később könyvírásra szánta el magát.

Az igazi fordulatot a 2003-as esztendő hozta meg, személyes hangú humoreszkeket írt.  A kötet a Válogatott szorongásaim címet kapta, és nagy sikert aratott a könyvpiacon. Elképesztő gyorsasággal – egy év alatt – megírta első igazi regényét. Ez az Orr (2004). Egy hiperszaglással megáldott/megátkozott férfi története a kor magyar viszonyai között. Van benne egy kis bűn, egy kis szex, egy kis politika. Azóta számos, nagy sikert aratott könyvet dobott a piacra, és saját szellemi munkájának tekintheti a WERK Akadémia létrehozását is.

Hogy mióta tart előadásokat, jómagam sem tudom, de amikor a Mentorháló- Pedagógiai esték című előadássorozatban megláttam a nevét, egyből tudtam, hogy erre el fogok menni.

Az előadása azt a hangzatos címet viselte, hogy a Star Wars tündöklése és bukása, avagy Rapid randi a kultúrával.

Nem véletlenül használtam a hangzatos kifejezést, hiszen ki ne kapná fel a fejét a Star Wars szó hallatán? Nem titok: én a rapid randi szón is rendkívül jól elfantáziálgatok. Ez a kettő összevetve pedig hosszas gondolkodásra sarkall.

20-30 évvel ezelőtt még úgy gondoltuk, hogy míg a hatalmi struktúrák jönnek és mennek, a gazdasági struktúráknak néhány évre van szükségük a változáshoz, addig a kultúra változásai minimum évtizedeket követelnek. Ma már másként állnak a dolgok – már-már valószínűtlenül felgyorsultak a változások a kultúra világában is.

Ezek a változások természetesen tetten érhetők a hazai és nemzetközi filmpiacon is.

Réz András szerint az elmúlt évtizedekben a mozgókép világa a feje tetejére állt: a filmszektoron szépen lassan eluralkodik a középszerűség, s ennek következtében újra a tévére helyeződik át a minőség a merész forgatókönyvekkel, gazdag látványvilággal bíró új rövid sorozatok révén.

A művészetek piacán zajló brutális változások egyik látványos lenyomata a Star Wars-univerzum tündöklése és bukása is: Réz András szerint a Star Wars többé már nem az a populáris mitológia, ami egykor volt.

És- bár az előadás elsősorban a népszerű Star Wars sorozatot helyezte előtérbe, számos információ adott okot arra, hogy az előadáson elgondolkodjunk.

Rapid randi a kultúrával.

Rapid randi, ízlelgetjük ezt a szót, tudjuk mit jelent: beülünk egy előre leszervezett helyre, előre leszervezett koncepció alapján, majd sorra ülünk át másik asztalhoz, ahol x létszámú, ellenkező neművel beszélgethetünk korlátok és gátlások nélkül, mindezt 7-10 percben. Amint letelik az idő, átülünk egy másik asztalhoz.

7-10 perces randevú… (biztosan sok információval tudnak nekünk szolgálni, és elég arra, hogy eldöntsük, szeretnénk-e a későbbiekben is találkozni?!)

No, de nem ez a lényeg.

Mert itt most nem az egymással, hanem a kultúrával való találkozásról szeretnék szót ejteni.

Bennem azt a gondolatot indította el az előadás, hogy akármilyen elkeserítő, a mostani generáció még csak véletlenül sem szeretne érintkezni a kultúrával. (tisztelet a kivételnek)

Utánanéztem. Sem a hagyományos papír alapú, sem az elektronikus könyv nem hozza lázba a fiatalokat: a tízen- és huszonévesek 28 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket, napi rendszerességgel pedig csak a korosztály hét százaléka vesz kötetet a kezébe.

A fiatalok legtöbbje arra hivatkozik, hogy a hétköznapi teendők sorába nem fér bele az olvasás, ezt a 20 év feletti, már dolgozó korosztály említi leginkább. A megkérdezettek 31 százaléka a könyvek magas árával indokolja, hogy nem olvas többet, de sokan (45 százalék) bevallják, hogy egyszerűen nem érdekli őket ez az elfoglaltság. (természetesen az új technikai kütyük igen!)

 Az alacsonyabb státuszú, tizenéves fiatalokra jellemzőbb, hogy úgy érzik, fontosabb dolgok is vannak az életben az olvasásnál, és vannak, akik egyszerűen felesleges időtöltésnek érzik.

És akkor még nem beszéltem a különböző szakkörökről, színházról, egyéb kulturális tevékenységekről.

A lényeg, ami úgy gondolom az elkeserítő valóság: a mai fiatalok nagy része egyáltalán nem nyitott és érdeklődő a kultúra iránt, a rapid randi nekik valóban 7-10 percet jelent a művelődéssel.

Önöknek mi erről a véleménye?

Írják meg nekünk a sajto@szeretemszegedet.hu email címre.

Írta: Kovács Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük