Emlékezzünk! – 1848. március 13.

A Nemzeti dal Petőfi Sándor legismertebb költeménye, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc máig ható üzenete és a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása.

Hajdan ez egy olyan fontos versünk volt, amelynek tudása nélkül az elemi iskolát elvégezni sem lehetett, a mai gyermekek tankönyveiben a Nemzeti dalnak már csak részlete található…

Petőfi a verset 1848. március 13-án, két nappal a forradalom kitörése előtt írta. A vers kezdősora a hagyomány szerint Szikra Ferenc hatására megváltozott: amikor Szikra meglátta az eredeti kezdősort, (Rajta magyar, hí a haza!) azt a megjegyzést tette Petőfinek, hogy: „Barátom, elébb talpra kell állítani a magyart, azután rajta!”.

Petőfi megfogadta a tanácsot és átírta a sort. Petőfi a verset eredetileg arra a népgyűlésre szánta, melyet március 19-re tervezett a pesti ifjúság. A bécsi forradalom hírére azonban felgyorsultak az események. 15-én először Pesten, a Pilvax kávéházban olvasta fel a verset.

A Nemzeti dal a 12 ponttal együtt az első volt, amit a szabad sajtó kinyomtatott az elfoglalt Landerer-nyomdában. (Petőfi egyébként ide elfelejtette magával vinni a kéziratot, ezért emlékezetből diktálta le.)

Szavaljuk hát együtt gyermekeinkkel, szeretteinkkel, népünkkel ezekben a vészterhes időkben, Hazánk megmaradásának reményében!

Készítette: Kovács Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük