Október 6. – SzeretemSzegedet.hu

Neked mi jut eszedbe október 6-ról?

Reményik Sándor

A szobor helyén

Kerestem, s megtaláltam a helyet.

Már égre nem törtek nagy vonalak,

Csak áldozati illat lebegett.

Körül vasrács, és belül puszta gyep,

De a gyep közt gyöngyvirág-levelek.

A levelek közt egy-egy karcsú szár,

Hogy mennyi nőtt: én nem számláltam meg,

Csak hittel hiszem: éppen tizenhárom,

S tizenhárom gyöngy minden karcsú száron.

Hát ez maradt: túl szobron és időn,

Ércen, márványon, merev méltóságon,

Új viharon, új vértanúhalálon:

Tizenhárom gyöngy, tizenhárom száron.

Október 6. az év 279. napja a Gergely-naptár szerint. Minden egyes napon ünneplünk, emlékezünk valamire vagy valakire. Számos világnapot vettünk át különböző országokból, azaz olyan évenként ismétlődő, globális vagy számos országra kiterjedő ünnepet és figyelemfelhívó napot, amelyeket különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan.

Sokan butaságnak tartják a Valentin-napot, februárban mégis tele vannak az üzletek polcai szíveket szorongató plüssmackókkal,

Március 20-án, a boldogság világnapján többen a közösségi oldalakon posztolnak a témában megjelenő cikkeket, idézeteket, képeket.

Gyakorlatilag lassan már minden lényeges, ugyanakkor LÉNYEGTELEN dologról is megemlékezünk, de ha a múltbéli eseményeket, történelmi katasztrófákat soroljuk, sokan csak értetlenül merednek maguk elé.

A „szomszéd Katika” lehet, hogy kapásból rávágja, mikor van a kávézás világnapja, de fogalma sincs mi történt október 6-án.

Az egyik leghíresebb videó megosztó portálon több olyan felvételt is láthatunk, amikor a riporter felteszi az egyébként evidensnek számító kérdést az utca emberének, hogy mi történt október 6-án. Magyar nemzetiségű, magyar szívvel büszkélkedő emberek állnak néma, semmitmondó tekintettel. Dadognak. Némelyiken látszik, hogy kellemetlennek érzi, a legtöbb válaszadó pedig mosolyogva továbbszalad, mit sem sejtve azzal, hogy ilyenkor mekkora csorba esik 1-1 magyar szíven a tudatlansága miatt.

2 nappal ezelőtt volt október 6-a.

Október 6, az aradi vértanúk emléknapja. A magyar kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá Magyarországon és a magyarok által lakott területeken.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár a honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Gáspár András, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác perének ítéletét 1849. szeptember 26-án hozták meg.

Kiss Ernő és Vécsey Károly esetében külön perek zajlottak le: mindkettejük perében 1849. szeptember 21-én mondták ki az ítéletet.

(forrás: http://cyberpress.hu/a-magyar-nemzet-gyasznapja-az-aradi-vertanuk)

Az aradi vértanúk kultusza már a kivégzés napján elkezdődött, hiszen – a szemtanúk elbeszélése alapján – már egy-két órával a kivégzéseket követően tömegekben zarándokoltak annak helyére a gyászolók. Mindenki sírt, imádkozott, és ezen a napon minden boltot, nyilvános helyiséget bezártak.

A nemzet az aradi hősök emlékezetét számos formában őrzi. Aradon már 1890-ben emlékművet avattak tiszteletükre. Budapesten a XXI. kerületben van Aradi vértanúk útja, az V. kerületben Október 6. utca, és több nagyvárosban valamennyi vértanúról utcát neveztek el.

Emlékét többek között a szegedi Aradi vértanúk tere is őrzi.

(forrás: http://www.oroksegnapok.hu/setak/967)

Készítette: Kovács Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük