Kerekdomb fesztivál

Sonkodi Rita: A festészet ösztönös dolog, akár a szerelem


Sonkodi Rita: A festészet ösztönös dolog, akár a szerelem

A szegedi művész számára annyira természetes, hogy ecsettel fejezi ki érzelmeit, hogy nem is érti a csodálkozó reakciókat. Előbb fogott ceruzát, minthogy megtanult volna beszélni, azóta is festővászonnak tekinti az egész világot. Sonkodi Ritával az ihletről, és szülővárosához főző ragaszkodásáról is beszélgettünk.

 

A reggeli elkészítése közben is kreativitásának él Sonkodi Rita festőművész, aki a felvágottból is képes szívecskét készíteni két lányának. A Lokál Extra Szegednek arról vallott, azok közé tartozik, akik az egész világot festővászonnak tekintik, s ezzel is azt tanítja lányainak, illetve hallgatóinak, hogy minden napban fel kell fedezni a szépet. Az, hogy a művészet nyelvén fejezi ki érzelmeit, számára ösztönös dolog, akár a szerelem. – Általában én csodálkozom rá az emberekre, akik mondják, milyen jó, hogy van egy ilyen eszköz a kezemben. Hamarább rajzoltam és festettem, minthogy elkezdtem volna beszélni. Az asztalterítést, vagy a tavaszváró lakáscsinosítást is kihívásnak tekintem, az alkotás örömét fedezem fel benne. Ez genetikus – árulta el.

Sonkodi Rita családjában több generációra visszatekintve szinte mindenki orvos volt, a művészetek pedig fontos helyet foglaltak el életükben. Édesapja máig a legnagyobb kritikusa. – Olyan miliőben éltünk, ahol édesapám festett, zongorázott, dzsesszt hallgatott, a délutánokat pedig mindig velünk töltötte. Klasszikus családban éltünk, ami hozzájárult ahhoz, hogy ezt választottam, hogy így festek – mesélte. A modellt igyekszik átadni lányainak is. Sok időt töltenek együtt, művészetében pedig a családi ereklyéket igyekszik megörökíteni. Szeged a mindene, soha nem tudna elszakadni a várostól, még úgy sem, hogy egyébként sok hibáját látja. – Nem sok változást látok, pedig egy sajátos adottságú városról van szó, gyönyörű, élettel teli dómmal, ugyanakkor gondozatlan Tisza-parttal. A hallgatóimnak is azt tanácsolom, hogy utazzanak, de jöjjenek vissza, mert a gyökerek idekötik őket. Nincs az a kecsegtető állás, ami miatt megérné örökre elszakadni.


Oltárkép

Az első egyházi témájú megbízása Keresztelő Szent János oltárképének megfestése volt a szlovákiai ajnácskői templomban. Erre nagy megtiszteltetésként tekint.

Tanítani

„Földi foglalkozása” is van. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán rajz-földrajz szakos tanári diplomát szerzett, majd Magyar Képzőművészeti Akadémia festő szakán végzett. A tanítás fontos számára.

Család

Két lányát azért nem járatta óvodába, hogy minél több időt tölthessenek együtt. Portrékat sosem festett róluk, erre szerinte akkor kerül sor, ha már kirepültek a családi fészekből.


Kerekdomb fesztivál


Koch Borház Szeged

A hét szavazása

ÉRTÉKELJE A HONLAPOT EGYTŐL NÉGYIG, MENNYIRE TETSZIK ÖNNEK? (1 - nem tetszik, 4 - tetszik)

Eredmények

Loading
Gerinctréning Szeged
Lokál