8 hours ago

SzeretemSzegedet.hu

🌞 2019.06.26. SZERDA
🎂 János, Pál nevű látogatóinknak boldog névnapot kívánunk!

🔸 1835 – Breznóbányán megszületett Hermann Ottó természettudós, akit az utolsó magyar polihisztornak is szokás nevezni. Hermann Ottó 1879 és 1886 között Szeged függetlenségi párti országgyűlési képviselője volt.

🔸1938 – A Szent István halálának 900. évfordulóján rendezett ünnepségsorozat legkiemelkedőbb eseményeként Szegedre érkezett a Szent Jobb.

🙏 Világnapok:
❤ június 26. Kábítószer-ellenes világnap
1988-tól ünnepeljük az ENSZ-közgyűlés határozata alapján. Célja figyelemfelkeltés a kábítószer veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Magyarországon 1997-ben tartották először.

❤június 26. A kínzás áldozatai támogatásának világnapja
A kínzás áldozatai támogatásának világnapja az ENSZ kínzás elleni egyezménye alapján létrejött nemzetközi világnap, melyet 1987. június 26-án tartottak meg először.
A kínzás elleni egyezmény kötelezi az aláíró 105 államot, hogy küzdjön a kínzások ellen, szüntesse meg a büntető és egyéb eljárásaiban a kínzás gyakorlatát, s az ezt elkövetőket büntesse meg, valamint hozzon létre központokat a kínzás áldozatainak rehabilitációjára.

💦Szerdán országos kánikulára készülhetünk, 31-35 fokos maximumokkal, sok-sok napsütéssel, amit legfeljebb vékony fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatnak. Csapadék, jelentős légmozgás nem várható.
Szerdán nem érkezik front, de a melegedés miatt a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében alvászavarok, álmatlanság, napközben pedig tompaság, koncentrálási problémák léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, rosszullét előfordulhat. Az UV-sugárzás szintje délelőtt 10 és délután 16 óra között erős, sokfelé nagyon erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, valamint igyunk elegendő vizet, ásványvizet!🍉💧☀️

Szép napot, Szeged! 💞🌎
See MoreSee Less

View on Facebook

🌞 2019.06.24. HÉTFŐ
🎂 Iván nevű látogatóinknak boldog névnapot kívánunk!

🔸 1237 – IV. Béla király az ökördi apátság alapítólevelében meghagyta, hogy a barátok számára évente öt tömény sót utaljanak ki Szegeden.

🔸1910 – A belügyminisztérium jóváhagyta a Szegedi Munkás Testedző Egyesület alapszabályát.

💦Hétfőn kevesebb helyen, főként az ország déli, délkeleti felében várhatóak záporok, zivatarok. Délután 26-31 fokra számíthatunk. Hétfőn nem érkezik front, a melegedés miatt azonban az érzékenyebbek melegfront jellegű tüneteket tapasztalhatnak. Tompaság, fáradtság, fejfájás, migrén egyaránt előfordulhat, de a tünetek nem lesznek intenzívek. A kissé változékony időben vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a záporok, zivatarok területén légszomj, nehézlégzés és mellkasi fájdalom egyaránt felléphet. Gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, valamint igyunk elegendő folyadékot!🍉💧☀️

Szép napot, Szeged! 💞🌎
See MoreSee Less

View on Facebook

Változatos programok várják az érdeklődőket számos helyszínen és intézményben Szegeden a Múzeumok Éjszakáján 2019. június 22-én. A Somogyi-könyvtárban alkalmi, „egy estés” kiállításokkal és bemutatókkal várják látogatóikat. A program délután 6 órától éjfélig tart majd. A gyerekek játékos foglalkozásokon vehetnek részt a Gyermekkönyvtárban, ugyanakkor egyéb más programok mellett élőzenés görög táncházzal is készülnek!

Weboldal: szeretemszegedet.hu/muzeumok-ejszakaja-a-somogyi-konyvtarban/
See MoreSee Less

View on Facebook

Szemétben úszik a Tisza… A szegedi rakparton lassítanak az autók, sokan megállnak, leparkolnak, az emberek kiszállnak. Kezükben telefon, a profibbaknál fényképezőgép, mert ez az a látvány, ami igazán szembetűnik az embereknek, mégsem tesznek ellene elegen… A megnövekvő vízszint hatására a Tisza egy fél városnyi szeméthegyet hord magával. A képek önmagukért beszélnek, szomorú a mondandójuk.

Weboldal: szeretemszegedet.hu/szemetben-uszik-a-tisza/
See MoreSee Less

View on Facebook