Kerekdomb fesztivál
18°

Csacsogva beszélgetnek a tél legfeltűnőbb madarai


Csacsogva beszélgetnek a tél legfeltűnőbb madarai

A szárnyasok különösen a városokban láthatóak, hangos csacsogó hangjukkal könnyű őket felfedezni, ahogyan csapatostul ellepnek egy-egy fát a rajta található terméseit csipegetve. A fenyőrigók parkok, temetőkertek gyakori vendégei.

 

Az ornitológus szavai szerint a Margitszigeten járva az ostorfákon látja mindig őket, de rájárnak a japánakác terméseire is – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Zsoldos Árpád kifejtette, nevük némileg megtévesztő, mivel fenyőfán általában nem láthatóak, télen sem, és nyáron sem fenyőfákon költenek. De minden népies névnek van valamilyen alapja.

Annak idején, amikor a madarakat étkezési célra gyűjtötték be még hazánkban is, a fenyőrigót is hurokkal fogták meg nagy számban télen, és főleg borókásokban. Ez a növény is fenyőféle, innen ered a fenyőrigó, régebben fenyőmadár név. Rigóféle, közeli rokona a feketerigónak. A fenyőrigó előszeretettel fogyasztja még a kökényt, galagonyát, csipkebogyót, borókát és vadszőlőt is. Mérete a rigóéhoz hasonló, koronája, nyaka szürke, szárnya és farktolla sötét. Legkönnyebben mellkasáról ismerhető fel, amely szárnyával együtt erősen pettyezett. Mellkasának felső részén tollai vörösbarna árnyalatúak, míg testének alsó részei másutt fehérek.

A szakember elmondta, a fenyőrigó hangja csacsogás, éneke is eme csacsogó, recsegő hangok keveréke. Hazánkban ritkán hallani énekelni, mert ritka fészkelő. De ahol költ, ott a rigóféléktől eltérően szeret kolóniákban megtelepedni. Például Finnországban híres telepei vannak. A fenyőrigót is lehet télen etetni, mert ekkor bogyókat, gyümölcsöket fogyaszt. Ha kifogynak természetes forrásai, akkor rájár az almáskertek elhullott almáira. Ha etetnénk, a bokrok ágaira kitűzdelt, vagy földre rakott, félbevágott almával be lehet csalogatni – tette hozzá Zsoldos Árpád.

Forrás: hirado.hu


Kerekdomb fesztivál


Koch Borház Szeged

A hét szavazása

ÉRTÉKELJE A HONLAPOT EGYTŐL NÉGYIG, MENNYIRE TETSZIK ÖNNEK? (1 - nem tetszik, 4 - tetszik)

Eredmények

Loading
Gerinctréning Szeged
Lokál