Kerekdomb fesztivál
18°

A vállalkozók bevételük kevesebb mint 1%-át költik infokommunikációra, de a téma szakértői is hiányoznak a piacról


A vállalkozók bevételük kevesebb mint 1%-át költik infokommunikációra, de a téma szakértői is hiányoznak a piacról

A Telekom megbízásból a BellResearch által készített reprezentatív felmérésből, kiderült, hogy a magyar kkv-k árbevételük kevesebb mint a felét költik infokommunikációra, eközben minden második vállalkozás szerint az ilyen jellegű beruházások támogatják a cégeket az üzleti kihívások legyőzésében, tehát a beruházás megtérülne.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a professzionális megoldások helyett inkább házon belül próbálják orvosolni a felmerült problémákat általában a témában jártasnak számító ismerős bevonásával. A vállalatok digitalizációja mérhetően csökkenti a munkaerőhiány okozta nehézségeket és növeli a hatékonyságot, viszont az ismeretek hiánya miatt maradnak az önjelölt szakemberek megoldásai.

A közösségi oldalakon való jelenlét és a honlap működtetése szempontjából is igen rossz eredmények születtek. Honlapot a számítógéppel rendelkező mikro vállalatok 40%-a üzemeltet a nagyobb kkv-k-nál ez 68%. A közösségi oldalakon való részvétel csak a cégek harmadára jellemző.

 

A fenti adatok alakulására nagy hatással lehet a munkaerőpiacon már hosszú ideje észlelhető informatikus hiány is. A hazai informatikai munkaerőpiacon 22.000 üres állást lehetne betölteni, ezek közvetetten 72.000 embernek jelentenének munkalehetőséget. Ennek feltétele, hogy a piacra kikerülő munkaerő kínálat mennyisége és minősége is megfeleljen a piaci keresletnek.

 

A felsőoktatási rendszerben majd ötezren jelentkeztek programtervező informatikus szakokra, miközben ennek a háromszorosára volna szükség.

Hiába a könnyű elhelyezkedési lehetőségek és a magas kezdő bérek, sajnos a többséget nem vonzza az informatikai pálya. Az említett szakokra jelentkezők száma az utóbbi időben csökkent és a lemorzsolódás is igen magas, hiszen a diákok többsége nem gondolja úgy, hogy megéri befejezni a képzést és már a második évfolyamon elhagyja a felsőoktatási intézményt.

Ehhez az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a képzés tartalmi problémái és az eszközállomány gyors elavulása is hozzájárul.

 

A képzés minél fiatalabb korban történő megkezdése és a gyakorlati oktatás fejlesztése részben megoldást kínálhat a jelenleg fennálló problémára.

 

Forrás: MTI, IVSZ


Kerekdomb fesztivál


Koch Borház Szeged

A hét szavazása

ÉRTÉKELJE A HONLAPOT EGYTŐL NÉGYIG, MENNYIRE TETSZIK ÖNNEK? (1 - nem tetszik, 4 - tetszik)

Eredmények

Loading
Gerinctréning Szeged
Lokál