Kerekdomb fesztivál
18°

123 éve született Szent-Györgyi Albert


123 éve született Szent-Györgyi Albert

123 éve született Szent-Györgyi Albert a szegedi tudományos élet meghatározó alakja és a C-vitamin felfedezője

 

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án. Tanulmányait a Lónyay utcai Református Gimnázium és Kollégiumban kezdte, majd a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán 1917-ben orvosi oklevelet szerzett. Ezután Pozsonyban, Prágában, Berlinben, Hamburgban, Leidenben, Groningenben folytatott tanulmányokat a biológia, az élettan, a gyógyszertan, a bakteriológia, majd a fizikai kémia terén.

Ezt követően a Cambridge-i Egyetemen, F.G. Hopkins biokémiai tanszékén 1927-ben megszerezte tudományos doktori fokozatát, ezúttal kémiából,a hexuronsav (C-vitamin) izolálásáért.

Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928).


Klebelsberg Kuno kulturminiszter hívására hazajött és 1931-től 1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora. Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt: 10 liter présnedvből 6,5 gramm hexuronsavat állítottak elő.

 

Hogyan is esett Szent-Györgyi Albert választása a paprikára?
 

A legenda szerint nem szerette a paprikát, és amikor egyik este a felesége a vacsora mellé egy darab paprikát is odatett, rutinos és higgadt férjként, veszekedés, vitatkozás helyett egy óvatlan pillanatban a köpenye zsebébe dugta. Elfogyasztotta a vacsoráját, majd lement a laboratóriumába, és sok más zöldség és gyümölcs után, amiket addig sikertelenül kipróbált, veszíteni valója nem lévén, elővette a vacsoráról kimenekített zöldséget, és munkához látott. Állítólag aznap éjjel a kezében volt a megoldás. Tudta, hogy megtalálta a C-vitamin aranybányáját.

 

Felfedezték, hogy gyógyítani lehet vele a skorbutot (tengerimalacokon kísérletezett sikeresen Szent-Györgyi), vagyis a hexuronsav azonos a C-vitaminnal. Ekkor keresztelte el véglegesen aszkorbinsav névre. 1933. szeptemberben egy hold földet kért és kapott bérbe Szeged városától paprika-kísérleti célokra, amelyen a kísérleteihez szükséges mennyiségű paprikát termeltette.

Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. „…a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” indoklással. Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést. Tudományos munkásságát 1937-ben itthon Corvin-koszorúval ismerték el. A Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban rendes tagjai sorába választotta.

Szegedről 1940-ben az egyetem részben visszaköltözött Kolozsvárra, Szegeden pedig jogilag új egyetem, a Horthy Miklós Tudományegyetem létesült, amelynek első rektora lett az 1940-41-es tanévben, ahol az izommozgás biokémiájával kezdett foglalkozni. Szent-Györgyi ezen a téren is Nobel-díjjal értékelt munkával egyenértékű eredményeket ért el, melyek közül a legfontosabbnak a mechanikai izommozgás fehérjekémiai hátterének feltárását tekintik.

1944. februárban részt vett a Paprikavitamin termelő és értékesítő részvénytársaság megalapításában, amelyben az igazgatóság tagja lett.

1945-ben felkérést kapott a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem biokémiai tanszékének vezetésére, amit ő elfogadott, és a szegedi egyetem vezetése ezt sajnálattal, de tudomásul vette.


1945 és 1947 között a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi karának biokémia professzora volt. A háború befejezése után fizikus barátjával Bay Zoltánnal közösen létrehozta az Új Természettudományi Akadémiát.

1947 nyarán elhagyta az országot, és a Boston melletti Woods Hole-ban telepedett le, 1955-ben kapott amerikai állampolgárságot, 1956-ban az Amerikai Tudományos Akadémia tagja lett.

A National Institute of Health tudományos munkatársa lett. Később létrehozták számára a Woods Hole-i Marine Biological Laboratoryban az Institute for Muscle Research (Izomkutató Intézet) részlegét, ahol folytathatta a Szegeden megkezdett kutatásait.

Élete utolsó két évtizedét a rákkutatásnak szentelte. Ebben feltehetőleg közre játszott az a tény, hogy második felesége Borbíró Márta 1963-ban és egyetlen gyermeke Szent-Györgyi Nelli 1969-ben ebben a betegségben hunyt el. Vitalitása és életkedve élete végéig megmaradt. Kilencvenhárom évesen, 1986. október 22-én hunyt el Woods Hole-ban. Az Atlanti-óceán partján lévő háza kertjében temették el.

Forrás: Wikipédia

A szegedi paprikáról részletesebben itt olvashat: http://szeretemszegedet.hu/kultura/szoged-buszkesegei-i-a-szegedi-paprika 


Kerekdomb fesztivál


Koch Borház Szeged

A hét szavazása

ÉRTÉKELJE A HONLAPOT EGYTŐL NÉGYIG, MENNYIRE TETSZIK ÖNNEK? (1 - nem tetszik, 4 - tetszik)

Eredmények

Loading
Gerinctréning Szeged
Lokál