Ágyat az anyukáknak – SzeretemSzegedet.hu

Kifakadt Orosvári Zsolti, a sárbogárdi férfi, aki két hónap alatt 300 ágyat vásárolt és osztott szét olyan magyar kórházak között, ahol a beteg kisgyerekek szülei a földön alszanak. Amióta az akció tart, a magyar állam 0 darab ágyat vásárolt az anyáknak.

 Zsolt november 20-án egy Facebook-posztban jelezte, hogy kis helyen tárolható, összecsukható ágyakat vásárolna kórházak számára, amelyeken az édesanyák és édesapák aludhatnának gyermekük mellett. A megmozdulásnak azóta több támogatója, és hatalmas sikere lett.

A vele készült beszélgetésünket az alábbiakban olvashatják:

„Ez az akció 2018 novemberében indult útjára, amikor is Panni lányom kórházba került. Itt láttam először földön fekvő anyukákat. Az ott lévőktől megkérdeztem: „Ez meg micsoda? Miért fekszenek a földön?” Elmondták, hogy a szülők ugyan bent lehetnek a gyermekeikkel, de fekvőhelyet nem biztosítanak a számukra. Rögtön beugrott egy ötlet, amivel talán segíteni tudok. A hazafelé vezető úton megerősödött az elszántságom is – főleg, amikor a sok milliárdból épült, újonnan átadott Videoton stadion mellett autóztam el…” – meséli Zsolt.

(Képek forrása: www.alfahir.hu)

Ezt követően Zsolt úgy döntött, adományozási akciót indít a csecsemő- és gyermekosztály számára, melynek keretében könnyen összecsukható, kevés helyet foglaló, mégis kényelmes tábori ágyakat vásárolnak a kórház számára.

Hazaérve nekiálltam olyan ágyat keresni, amit könnyen és gyorsan fel lehet állítani a kórtermekben. Amikor a barátaim megtudták, mire készülök, sokan közülük azonnali felajánlásokat tettek. A támogatói kör aztán nagyon gyorsan kibővült, mert szerencsére Fejér megye azonnal reagált. Később nagyon sokan adakoztak az időközben csatlakozó alapítvány számlájára is. Elkezdtem a beszerzést, alkudozást, amelynek köszönhetően 20 százalékos kedvezményt kaptunk a beszállító cégtől.” – nyilatkozta Orosvári Zsolt.

A visszajelzésekből azonban hamar kiderült, hogy országos szintű igény van a segítségre, Zsolt ekkor sem tétlenkedett.

„Ekkorra kiderült, hogy országos problémával állok szemben. Megfutamodni nem szoktam, így az igényekhez, illetve a lehetőségeinkhez igazítva folyamatosan alakítottam az akciót. Ennek eredményeként eddig több, mint 30 helyszínre kerültek az elvárásoknak megfelelő ágyak. Már 4,7 millió forint jött össze az adományozóktól, és jelenleg 350 körül jár az átadott mennyiség.

A keretünk lassan kimerül, ezért lenne nagyon fontos, hogy a Minisztérium visszajuttassa az akcióba a civilek által eddig kifizetett 1 millió forint Áfát. Ez az összeg újabb ágyak vásárlását tenné lehetővé, amelyekre a minisztérium összesítése alapján is óriási szükség lenne.

Az akció során szerzett tapasztalataim alapján állíthatom, hogy a gyermekosztályok nagy részén katasztrofális állapotok vannak, és nagyon sok ágyra lenne még szükség. De nemcsak arra. Aki teheti, segítse a helyi osztályokat törölközőkkel, lázmérőkkel és további felszerelésekkel (ezzel kapcsolatban mindenki a saját lakóhelyén tud érdeklődni).”

(Kép forrása: www.behir.hu)

Orosvári Zsolt szerint megkönnyítené munkájukat, ha a kórházak akár az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, de összegeznék készletigényeiket. Ugyanakkor úgy tudjuk, erre irányuló megkereséseik a tárca felől válasz nélkül maradtak. Arra a kérdésre, hogy egyes kórházakban hogyan fogadták a kezdeményezést, arról Zsolt így nyilatkozott:

„A kórházak vegyesen fogadták a kezdeményezést, és előfordult olyan is, ahol bizony a meggyőzés erősebb eszközeit kellett bevetnem. Még most is vannak olyan intézményvezetők, akik elutasítják a segítséget. Nekik majd a gyermekek szüleivel kell elszámolniuk! Sajnos, az ombudsman többszöri ajánlását figyelmen kívül hagyva, a mai napig sem került sor a központi szabályozás kialakítására ebben a kérdésben.

 

Most viszont Mi, Civilek, meghatároztuk ezt!

  1. A Minisztériumnak sürgősen ki kell dolgoznia az ide vonatkozó rendelkezéseket, és megteremteni hozzá a feltételeket is!
  2. Nem tűrjük tovább, hogy az Anyákat, a Lányainkat a földre kényszerítsék! Itt az ideje észhez térnie mindenkinek! Ez így nem maradhat!

Újra és újra Édesanyám szavai jutnak az eszembe: „Édes fiam! Az a társadalom, amelyik nem képes gondoskodni a gyermekekről, az idősekről és a betegekről, az halálra van ítélve! Így van ez, amióta ember az ember!” – mesélte nekünk Zsolt.

Kétségtelen, hogy az egészségügyi intézmények hiányosságaira rávilágítani kellemetlen, főleg ha az elér a kompetens személyig is. Azonban legalább a jótékony felajánlások esetében illene félretenni a politikai nézeteket. Végső soron a betegeknek segítenek – ők pedig egyformán megérdemlik a lehető legjobb ellátást akkor is, ha azok olykor jó szándékú adományokból válnak elérhetővé. Zsolt az alábbi történettel zárta beszélgetésünket:

„Az egyik kórházból hazafelé tartva némán ültünk 8 éves Lili lányommal az autóban. Egyszer csak megszólalt: „Apa! Én láttam a nénik arcán, hogy nagyon örültek az ágyaknak.” Majd pár pillanat múlva hozzátette: „Apa, ügyes vagy!”

Higgyétek el, ez nekem mindennél többet ér. Kezdjetek el élni és cselekedni!”

Orosvári Zsolt mutatja be az egyik ágyat (Kép forrása: Orosvári Zsolt/ Facebook)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük