A Carmina burana ünneplésével zárta 2018/19-es évadját a Szegedi Kortárs Balett

A társulat idén 18. éve játszott ikonikus darabját június 18-án a Müpában 300. alkalommal adta elő. Juronics Tamás köszöntötte a nézőket és Pataki Andrással együtt tortával lepte meg a táncművészeket.
Állva tapsoltak a nézők a Carmina burana győri előadásán a XV. Magyar Táncfesztiválon is, amely egyben a Szegedi Kortárs Balett évadzáró estje volt. 
Pataki András igazgató beszámolója szerint hetvenhárom előadás, két premier, kilenc repertoár darab, gálaestek, nyílt próbák, beavató színházi programok, jótékonysági szerepvállalás és a szakma legrangosabb elismerése: ezek jellemezték a társulat 31. évadját. 
A két premier-Enrico Morelli koreográfiája: az Orfeusz és Euridiké, valamint Juronics Tamás Credo című táncdrámája- teltházakat és szakmai elismeréseket hozott a Szegedi Kortárs Balettnek. Hét további darab futott repertoáron, amelyek a jövőben is színesítik a táncpaletta kínálatát. Ezek nevezetesen – a 18 éve legsikeresebb magyar kortárs táncjáték- a Carmina burana mellett a Moderato Cantabile, Tavaszi áldozat, Abszurdia, Menyegző, A négy évszak-Feminizma, és a Diótörő

A 31. évadban Szegeden huszonhét alkalommal lépett színpadra a Szegedi Kortárs Balett, Budapesten különböző helyszíneken pedig összesen harminc előadást játszott: az újonnan megnyílt Nemzeti Táncszínházban, a Müpában, a Várkert Bazárban, az Erzsébetligeti Színházban, és az Újpesti Kulturális Központban. Előadásaikat több, mint húszezren látták. 
A karácsonyi időszakban tizenkét előadás során táncoltak az Álomutazó című mega produkcióban a BOK Csarnokban, itt közel ötvenezren váltottak jegyet Juronics Tamás rendezésére. Bemutatóikhoz kapcsolódóan közönségtalálkozókon vettek részt és beavató színházi esteket szerveztek a táncszerető közönségnek, valamint nyílt próbákat tartottak a diákok számára.

A társulat számos gálaest közreműködője volt: a Pas de Quatre táncgálán, a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileumának programsorozatában, a Magyar Táncművészek Szövetsége megalakulásának 70 éves évfordulója alkalmából rendezett műsor során. A szakma idei legfontosabb eseményén, az új Nemzeti Táncszínház nyitó estjén szintén szerepeltek, ahogyan anyaszínházuk, a Szegedi Nemzeti Színház 135. évének ünnepi rendezvényén is.
Számos hazai és külföldi turné meghívásoknak tettek eleget: itthon Keszthely, Pécs, Százhalombatta, és Győr voltak a vendéglátóik. A határon túl Szatmárnémetiben a XVII. Partiumi Magyar Napokon léptek fel, Belgrádban velük nyitották meg a Nyugat-Balkáni Kulturális Évet az Atelje 212 Színházban.  Nagyváradon az Infinite Tánc Fesztivál, Tarnówban, a Mościce Art Centre-ben a „The International Dance Theatres’ Festival (IDTF) OPEN STAGE” elnevezésű program vendégei voltak.
Az idén is a szakma legrangosabb elismeréseivel díjazták a Szegedi Kortárs Balett munkáját, táncművészeit.  Ezúttal a Magyar Táncművészek Szövetsége Takács Zsófiának ítélte oda az évad legjobb kortárs-modern női táncművésze díjat. Szigyártó Szandra az Imre Zoltán-díjat vehette át Szegeden.
Búcsúznak a társulattól: Bacsó GabriellaAradi ZsoltHegedűs Tamás, akik máshol folytatják művészi vagy éppen civil karrierjüket.

2019/2020 „Mesés évad” 

Az új évadban kicsiknek és nagyoknak egyaránt mesét állít a színpadra Juronics Tamás művészeti vezető. Novemberben a Hamupipőke című mesebalett a társulat első bemutatója lesz a Szegedi Nemzeti Színházban és a Müpa Fesztivál Színházban. Ezt követi a felnőtt mese 2020 februárjában: a Coppélia, a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában és a Nemzeti Táncszínházban. Újabb turnékra indul az együttes: először Plovdivba a 2019-es év kulturális fővárosába utazik, ezt követően Mexikó tizenhét különböző városában képviseli Szegedet és Magyarországot, majd Brüsszelben a Cirque Royal Színházban lépnek színpadra.

Kovács Henrietta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük